Friday, December 30, 2005

PROJEK KERAJAAN PUSAT DI'SAMBAR' KRONI....?

KUALA TERENGGANU: Penyelewengan dan salah guna kuasa terus dikesan berlaku dalam pengagihan projek-projek kerajaan. Kalau sebelum ini isu utama ialah pembolotan projek oleh beberapa syarikat kontraktor tertentu, kini isu pemberian kontrak kepada syarikat tidak berdaftar pula timbul.

* Projek Bekalan Air Hulu Terengganu Peringkat 1 adalah di bawah Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi. Ia telah diberikan kepada kontraktor bernama 'Konsortium Projek Air Hulu Terengganu' untuk dilaksanakan.

* Carian di Pejabat Suruhanjaya Syarikat Malaysia (CCM) tidak mendapati sebarang pendaftaran atas nama konsortium berkenaan. Bermakna, ia bukan sebuah syarikat berdaftar. Bagaimana mungkin projek kementerian 'terlepas' ke tangan syarikat yang diragui kewujudannya, apatah lagi kewibawaannya?

* Isu pemberian kontrak pembinaan Kompleks Sukan Negeri di Gong Badak kepada bukan pembida tertinggi kontrak berkenaan juga timbul sekarang. Syarikat yang mendapat kontrak berkenaan dikatakan berada pada kedudukan ke-13 dalam senarai pembida projek tersebut. Apakah perkiraan yang diterima pakai kerajaan dalam anugerah projek itu?

* Isu peruntukan tambahan berganda untuk pembangunan prasarana acara lumba kapal layar di Pulau Duyung juga menjadi perbualan kini. Dikatakan peruntukan asal projek berkenaan hanya sekitar RM120 juta. Kini, peruntukan untuk menyiapkannya menjelang akhir November ini telah dinaikkan melebihi RM200 juta. Sebuah rumah penginapan dikatakan menelan belanja hampir RM1 juta.

Cyberluncai: Kalau tak sambar, nanti terlepas peluang jadi 'jutawan'....

No comments: