Saturday, November 14, 2009

Sekadar dipinggiran

oleh: GB

Terlepas dari hasrat untuk merendahkan kewibawaan Presiden PAS, TG Haji Abdul Hadi Awang, namun jawapan Presiden PAS di atas saling tak tumpah jawapan yang diberikan oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi satu ketika sewakti diminta oleh ahli UMNO untuk melepaskan jawatannya sebagai Presiden UMNO, apatah lagi waktu itu Abdullah berbeza pandangan dengan mantan PM, Tun Dr. Mahathir.

TG Abd Hadi sepatutnya memperbaiki kelemahan apabila menerima kritikan. Abd Hadi sepatutnya peka dan perihatin bahawa di zaman ini, tidak ada ruang untuk pemimpin yang lemah dan tidak energetik. Tidak ada ruang untuk pemimpin yang hanya pandai bercakap tetapi tidak mampu melaksanakan tugas pengurusan parti untuk membawa kecemerlangan kepada organisasi yang dipimpin.

Seorang pemimpin utama parti yang mulia perlu mendengar dan berterima kasih di atas segala teguran. Malah seorang pemimpin yang mulia perlu berani mengakui kelemahan dan bersedia untuk berundur jika tampak jelas dia gagal melaksanakan amanah dan menyerahkan kepada ahli untuk melantik pemimpin baru yang lebih berwibawa dan bertenaga. Seorang pemimpin yang mulia tidak perlu mendakwa masih menerima sokongan akar-umbi jika ia hanya sebagai satu agakan rambang semata-mata kerana belum ada yang mengemukakan usul undi tidak percaya.

Seorang pemimpin parti perlu bersiap seperti Umar Al-Khattab yang berterima kasih kepada pengkritiknya yang sudi menegur sekalipun dengan mata pedangnya.

Abd Hadi perlu proaktif, kreatif dan innovatif di dalam merangka program-program parti. Tidak sepatutnya terhad kepada isu kontemporari dan hal-hal picisan. Era berceramah, berpidato dan berretorika sudah berlalu. Kini era berlumba-lumba untuk bekerja. Era berlumba-lumba untuk kecemerlangan, dunia dan akhirat.

Lajnah-lajnah PAS sepatutnya digerakkan sama seperti kementerian-kementerian yang mengutamakan budaya kecemerlangan dengan Islam sebagai dasar bagi melonjakkan parti jika benar ingin menjadikan parti sebagai "kerajaan yang dinanti".

Kita juga tak suka nanti ada yang memegang sepanduk meminta Presiden parti kita TURUN seperti yang pernah dilakukan oleh rakyat terhadap Abdullah. Namun jika kritikan dan pandangan para ahli diabaikan, apa yang berlaku kepada Abdullah tidak mustahil akan berlaku kepada Abd, Hadi juga. Bukan untuk mengajar Abd Hadi (kerana siapa GB untuk melakukan demikian), tetapi itu sunnatullah dan sunnatullah tidak pernah berubah, mafhum Al-Quran.


___________________________________________Salam,

Saya teruja untuk memberi komen yang agak berbeza dari penulis. Bukan menyokong mana-mana pihak, namun setiap komentar pada saya mestilah tidak begitu nampak bias (berat sebelah) atau ada sesuatu yang tersimpan dalam jiwa yang tidak tenang ini (prejudis).

1. Buka balik krisis besar yang pernah melanda Umno dizaman Tun Abdullah (TAB) dahulu, di mana impak kuat yang mahukan dia meletak jawatan datang dari bukan sahaja grass-root yang besar, malah dari bekas Presiden Parti, Tun Mahathir (TDM). Berbeza dengan PAS atau lebih tepat lagi, TGHH yang mana beliau bukan sahaja mendapat tempat dihati perwakilan, malah menang tanpa bertanding...Bukan atas desakan sesiapa, atau dilantik khas oleh sesiapa pun. Berlainan dengan Pak Lah, dia dilaktik oleh TDM dan ahli diarah untuk menyokongnya tanpa banyak soal...dan rupa-rupanya 'sokong membawa rebah'.

2. Komen secara secara spontan di depan media (PC) kadang-kadang memerlukan jawapan yang berhati-hati dan 'play save' answer, supaya isu tertentu tidak lagi disensasikan. Itu proses biasa dalam mana-mana PC oleh pimpinan baik PAS, PKR, DAP mahupun BN....no issues. Cuma, sesetengah orang yang masih prejudis dan tidak 'tenang' jiwanya masih ragu-ragu dengan keadaan.

3. Kerja parti adalah tugas semua, cuma kekuatan jentera boleh juga bergantung kepada pimpinan tertinggi di peringkat pusat, mahupun kawasan...Gerakan yang lebih sistematik memerlukan pemahaman yang luas bukan sehaja diperingkat nasional akan tetapi diperingkat lokal. Sememangnya gerakkerja diKelanatan berbeza dengan Terengganu, begitu juga di Selangor, apatah lagi Sabah dan Sarawak. Kita di Selangor tidak boleh kata PAS Kelantan salah strategi, juga di Kelantan tidak boleh Selangor salah atau sebaliknya. Masing-masing ada local impact yang berbeza. Kalau isu setempat dicampur baur isu nasional maka saya rasa di Malaysia ia agak kurang praktikal, kerana rakyat Malaysia secara keseluruhannya masih diperingkat yang 'lok-lak' bak kata orang Kedah...iaitu masih mencari-cari kepastian dan sedang mengenal konsep politik sebenar. Pas sedang dan telah menyediakan satu platform yang luas untuk semua rakyat bagi mewujudkan satu pemerintahan yang lebih menyokong dan membela rakyat marhaen.

4. Pak Lah dilihat amat mementingkan kroni, bermula dari adik beradik, anak pinak dan yang paling prominant adalah kelibat insan yang bernama Khairy Jamaluddin, iaitu menatu Pak Lah yang 'lebih sudu dari kuah'. Ini yang menyebabkan rakyat cukup marah dan mendesak Pak Lah agar turun dari jawatan PM. TDM sewaktu itu pula hampir setiap waktu menghentam Pak Lah, tidak kira di mana-mana pentas, hatta dipentas pembangkang pun dia sanggup asalkan Pak Lah ditentang. Kredibili Pak Lah untuk memimpin dan berucap pada waktu itu tidak diambil pusing, tetapi dia di'hentam' kerana dikatakan dipengaruhi oleh 'budak tingkat 4'. Ini nampak terlalu jauh berbeza dengan TGHH, dan nampak sangat sebenarnya tiada isu besar yang sedang dicanangkan, tetapi tidak lain semata-mata ingin PAS berbecah-belah...atau ada agenda yang lebih dari itu??? (Wallahu a'alam..Allah sahaja yang Maha Mengetahui)

5. Komen-komen yang menghentam dan menrendah-rendahkan pimpinan pada asasnya bukan ciri-ciri seorang Islam yang patuh dan akur dengan adab berkhilaf di dalam jemaah. Kalaulah mereka ini seorang ahli parti atau jemaah yang tulen dan tulus ikhlas, perbezaan pandangan atau sebarang pandangan yang berlainan dengan jemaah, disorok jauh-jauh dari pengetahuan 'orang ramai', kerana mereka tahu di dalam 'orang awam' itu terselit 'syaitan-syaitan' yang sedang menunggu bagi menimbulkan sebarang sifat-sifat mazmumah (tercela) yang boleh merosakkan iman seseorang. Saya cukup respect dan 'salute' dengan Sdr Khalid Samad dan Akhi Sa'ari Sungib, biarpun mereka dikatakan kununya 'dipecat' dari jawatan, tetapi masih boleh rilex dan bersangka baik dengan Pesuruhjaya sendiri. Tetapi yang mengada-ngada, mereka yang tidak ada kaitan dengan kes-kes yang disebutkan tadi....mereka ini yang lebih-lebih, tetapi pimpinan 'cool' sahaja...

6. "Seorang pemimpin parti perlu bersiap seperti Umar Al-Khattab yang berterima kasih kepada pengkritiknya yang sudi menegur sekalipun dengan mata pedangnya." Akan tetapi, seorang ahli juga hendaklah jadi seperti Syaidina Ali Abi Talib, yang lebih suka patuh kepada pimpinan Usman 'Affan, walaupun pernah dikritik sebagai lembab...dan selamamana Khalifah 'Usman tidak melakukan maksiat kepada Allah...

Fiqar

No comments: