Friday, October 21, 2005

Rosol oh Rosol! Kenapa beca Kau Rosak..macamana aku tak rosak bateri berat sangat

Oleh: BBO.net

Nak Tergelak rasanya apabila membaca berita diakhbar mengenai Beca Elektrik yang diperkenalkan oleh Kerajaan UMNO Terengganu kerapkali rosak.Dan EXCO Rosol Wahid yang bertanggungjawab dalam hal ni.


Saya masih ingat, ketika diperkenalkan Beca Elektrik dulu, dengan penuh megah dan bangga pemimpin UMNO menjaja bahawa apa yang diperkenalkan itu adalah yang pertama di dunia..wah!!! hebat bunyinya..tapi apakan daya, orang yang selalu berbangga dan bermegah inilah jadinya...Kununnya yang pertama di dunia...andaikata di dengar perkara ini oleh negara lain...paling dekat negara jiran kita Kota Singa..mana nak letak muka kamu wahai pemimpin UMNO terutamanya Rosol Wahid dan idris Jusoh..

Saya bukan nak menghina usaha yang dibuat oleh pihak kerajaan Negeri tetapi janganlah terlalu gopoh dan cepat dalam menentukan sesuatu projek..buatlah research dahulu, jangan duk kata minggu ni nak buat...5,6 bulan lepas tu terus buat....kununnya nak tunjuklah kat rakyat bahawa UMNO ni prihatin sungguh kat penarik beca tapi hakikatnya membebankan mereka kerana rosak 'teruk'..teruk menyebabkan pak cik- pak-cik beca terpaksa guna beca lama, teruk sehingga 'pomen' pun tak berani nak baiki, dan teruk sehingga menanggung beban 2 biji bateri seberat 6 kilogram tapi takpun memaksimakan kelajuan..

Cuba dengar rintihan pak cik Omar ismail,63 tahun,salah seorang yang diberikan beca elektrik.

"Ada dikalangan rakan kami terpaksa melupakan beca yang diberikan, sebaliknya menggunakan beca lama kerana lebih selesa dan sesuai".

"Beca yang yang baru diterima mempunyai beban yang lebih berat kerana terpaksa menampung berat dua bateri sel basah yang mencecah 6 kg"..

Dan cuba pulak dengar rintihan pakcik Mamat Ismail,60 tahun.

"Setiap kali mengayuh beca, piring rantai selalu mendatangkan masalah kerana tidak berupaya mencapai tahap seperti digambarkan sebelum ini"..

"Ketika penyerahannya, beca yang diserahkan dikatakan mampu mencapai tahap maksimun terutama ketika memdaki bukit untuk meringgankan beban kami mengayuh, tetapi apa yan berlaku adalah sebaliknya"...

Walau apapun Tahniah kepada Rosol Wahid kerana memasyhurkan kepada dunia bahawa beca elektrik pertama telahpun digunakan di negeri Terengganu bestari...

Kepada pencipta beca elektrik tahniah diucapkan, akhirnya usaha saudara dihargai walaupun ada sedikit kekurangan..

sekian

Laporan akhbar: 12/10/2005

KUALA TERENGGANU: Pemilik beca elektrik pertama di dunia yang diperkenalkan di bandar ini dibelenggu masalah apabila sukar mendapatkan khidmat membaik pulih dengan segera apabila rosak.

Malah, tidak sampai setahun penggunaan beca elektrik hasil sumbangan kerajaan negeri, mereka terpaksa berdepan dengan pelbagai masalah sehingga ada yang tidak keluar mencari rezeki.

Pemilik beca elektrik ditemui menunjukkan tidak puas hati selepas banyak beban terpaksa ditanggung kerana kerosakan sering berlaku.

Mereka berpendapat, lebih senang menggunakan beca lama kerana tidak ada perbezaan ketika di atas jalan.

Pemilik, Ibrahim Yunus, 68, berkata , rantai kendur dan lidi tayar cepat patah setiap kali bergerak.

Dia yang mengayuh beca sejak 18 tahun lalu berkata, ini menimbulkan masalah untuk mencari sumber pendapatan bagi menyara keluarga.

“Jika dibandingkan dengan beca yang lama, ia berat memandangkan penggunaan dua bateri seberatnya kira-kira tiga kilogram setiap satu.

“Saya bimbang jika berlaku kerosakan menyebabkan saya terpaksa mengayuh untuk membawa pelanggan walaupun kudrat saya tidak seberapa untuk mencari lebih pelanggan,” katanya ketika ditemui Harian Metro, semalam.

Harian Metro sebelum ini melaporkan mengenai penyerahan beca elektrik (Human Powered Booster) pada 12 Jun lalu oleh Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh kepada 10 penerima pertama dan setakat ini hampir 20 sudah diagihkan.

Beca elektrik yang pertama di dunia direka Zulkifli Haron yang bernilai RM3,000 seunit dan dikatakan berkeupayaan untuk mendaki serta boleh mencapai kelajuan sehingga 20 kilometer sejam.

Rakannya, Omar Ismail, 63, dari Kampung Duyung, berkata becanya mengalami kerosakan wayar sambungan pada bateri dan piring rantai (transistor) yang terbakar sejak tiga minggu lalu dan mereka yang bertanggungjawab masih tidak kunjung tiba.

Menurutnya, dia juga sukar membaiki di bengkel basikal tempatan sebaliknya perlu menghubungi penciptanya di Kuala Lumpur.

“Jika dibaiki pun, sukar untuk mengeluarkan barangan kerana kedudukan yang rapat. Apabila lidi tayar patah mereka tidak sanggup membaikinya walaupun ditawarkan upah yang lumayan.

“Kerosakan menyebabkan saya tidak dapat keluar mencari pelanggan dan terpaksa menunggu pembaiki tiga kali sebulan jika ada masa yang terluang untuk ke sini,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Kesihatan, Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Wanita negeri, Datuk Rosol Wahid, ketika dihubungi berkata, beliau baru mengetahui masalah itu apabila dimaklumkan wartawan Harian Metro.

Katanya, pihaknya akan mengambil langkah segera bagi mengatasi masalah ini kerana ia membabitkan masa depan pemilik beca yang kebanyakannya bergantung sumber rezeki itu.


Cyberluncai: Itulah nasib rakyat Terengganu......

No comments: