Wednesday, May 25, 2005

Konflik Profesional vs Ulama: Apa Kesudahannya?

Assalamualaikum,

Sejak akhir-akhir ini, kita perhatikan sudah ramai orang kita menjadi penganalisis atau pengkritik bebas politik di laman-laman web pilihan ramai, termasuklah laman web pro reformasi ataupun pembangkang. Oleh itu, saya juga terpanggil untuk melontar komen yang saya fikir perlu daripada salah seorang penggemar idealisma perjuangan yang berteraskan Islam ini.

Jika diperhati secara telus dan teliti, didapati yang terlibat dalam 'menganalisa' dan 'mengkritik' dalam laman web pro-pembangkang ini, mereka lebih menumpukan kepada pihak PAS dan pimpinannya, yang teras pimpinannya adalah Ulama'.

Sekali imbas, memang bagus dan baik, kalau niat mereka ini ikhlas dalam memajukan Islam bersama PAS. Akan tetapi, persoalannya sekarang, sejauh mana mereka kenal PAS secara dekat?

Kebanyakan pengkritik datangnya bukan sahaja daripada golongan bawahan, malah ada yang mengaku sebagai mahasiswa atau orang akademik dan tak kurang juga profesional. Bila dibaca secara mendalam, memang pemikiran mereka sangat idealistik dan cukup sempurna. Namun, makin banyak persoalan dipertikaikan, makin terserlah bahawa mereka ini hanyalah orang biasa yang terikut-ikut cara pemikiran dan gaya hidup yang ber'kepompong'kan buku, library/perpustakaan, atau pusat maklumat siber/internet. Ruang lingkup hidup mereka tak lebih dari itu, malah mereka belum tentu pandai bergaul dengan orang ramai, kerana terlalu sibuk dengan kerja akedemik dan kajian mereka. Tambahan pula, sumber maklumat mereka belum tentu sahih dan boleh dipercayai. Malah di atas keterbatasan waktu, sumber terkini mereka tidak lain daripada media utama, yang diketahui umum bahawa banyak memutar belit dari isu sebenar. Lalu, disebabkan kesibukan mereka juga, ruang tarbiyah dan ceramah yang dikendalikan oleh pihak PAS (yang selalu padat dengan ucapan pimpinan), amat jarang diambil pusing oleh mereka, apatah lagi melibatkan diri secara langsung dengan usrah atau tamrin. Harakah keluaran PAS dua kali sebulan, yang sarat dengan analisis isu menurut pimpinan PAS serta sisipan 'Fikrah', yang penuh dengan perkara tarbiyah/usrah, belum tentu menjadi rujukan utama golongan ini.

Inilah menjadi masalah utama kepada orang yang mengaku sebagai golongan cendakiawan agung, yang bahan rujukan mereka datang dari rujukan/karya-karya agung yang disanjung dan diterima barat. Dan mengganggap bahawa orang-orang yang berada dan memimpin PAS seolah-olah buta falsafah dan aliran semasa, walhal kalau mereka dekati dan fahami falsafah perjuangan pemimpin/pimpinan PAS, mereka akan dapati bahawa pimpinan PAS tak kurang hebatnya.

Saya sendiri secara peribadi tidak salahkan mereka ini (pengkritik/penganalisis) kerana ia merupakan perkara biasa kepada golongan yang baru terdedah dengan perjuangan PAS ini. Saya juga merupakan seorang profesional yang berkhidmat dengan kerajaan lebih dari 10 tahun. Pada awalnya memang saya juga antara orang yang mengkritik PAS dan perjalanan perjuangannya, namun setelah saya dekati PAS dan pimpinannya secara lebih dekat serta mengikuti program tarbiyah, maka saya sendiri yakin bahawa PAS mampu pergi jauh dan menyelesaikan banyak masalah setempat dan negara. Harus diingat, bahawa penglibatan saya dengan PAS jauh sebelum berlakunya pergolakan Anwar-Mahathir (Gelombang Reformasi), di mana PAS pada masa itu (sekitar 80-90an), di asak hebat dan difitnah teruk. Malah di sesetengah tempat pada masa itu, sangat sukar orang menyertai PAS. Namun dalam pencarian jamaah Islam terbaik, saya banyak berdebat/berdiskusi secara ilmiah/kritis dengan rakan-rakan di IRC (Islamic Representative Council) atau sekarang ini JIM (Jemaah Islah Malaysia), kumpulan Al-Arqam, kumpulan/jamaah Tabligh, dan pelbagai lagi golongan yang mengaku jemaah Islam terbaik, kebanyakan mereka baru pulang dari luar negara yang terdedah dengan pelbagai aliran pemikiran. Padahal masa itu saya mempunyai latar belakang keluarga UMNO yang kuat.

Oleh, itu saya sangat menasihati saudara kita seperti marwan hadid dan lain-lain yang mengaku ahli PAS, yang mengaku golongan profesional dan berpengalaman, tolong ruangkan masa anda bersama jemaah PAS, dekatilah pimpinan PAS secara peribadi, temuilah mereka, bincang dengan mereka, kerana mereka sebenarnya mudah didekati. Luangkan juga waktu anda untuk mendengar sendiri ucapan mereka, kunjungi markas-markas PAS terdekat dan makmurkan markas itu dengan buah fikiran dan pandangan anda, disamping bertukar-tukar idea bersama penggerak-penggerak PAS yang berpengalaman. Hentikan karya-karya khayalan dan falsafah-falsafah yang hanya sedap/enak didengar dan ditulis dalam laman web atau buku, tapi pada realitinya tidak begitu.

Sesungguhnya, tiada ertinya anda mengungkap dan menyelami falsafah atau teori-teori masyarakat, tetapi anda sendiri tidak pernah terjun dalam masyarakat dan keluar dari kepompong universiti. Ingat, alam universiti adalah hanya juzuk kecil daripada masyarakat, akan tetapi kehidupan sebenar dan membawa/dokong perjuangan kepada masyarakat jauh lebih kompleks dan amat memeningkan, jauh lebih sukar dan mencabar daripada kehidupan di kampus. Lalu, pemikir seperti anda semua harus menglibatkan diri dalam masyarakat sebenar disamping mendedahkan diri lebih banyak dengan tarbiyah dan majlis ilmu. Jangan biarkan kefahaman Islam kita ditahap/peringkat asas sahaja. Dalamilah ilmu Islam sewajarnya, penuhkan hidup dengan ayat-ayat Allah, tahajjud dan amalan sunat. Memang berkarya di alam siber atau kertas, tidak ada penat dan lelah. Betul, "mata pena lebih tajam daripada mata pedang", tetapi harus diingat, kalau semua orang memilih untuk mengangkat mata pena, maka siapa pula mahu membawa 'pedang'..?

Wassalam

Lotus

No comments: